بررسی کامل جایزه لوبنر

shape
shape
shape
shape
shape
shape
shape
shape
بررسی کامل جایزه لوبنر
به خوبی می‌دانیم که برای برندگان تمامی مسابقات، پاداشی در نظر گرفته می‌شود. اما جایزه لوبنر پاداش کدام یک از آنهاست؟ آیا درباره این جایزه و مسابقه مربوط آن چیزی می‌دانید؟ آیا در مورد هوش مصنوعی و آزمون‌های سنجش مرتبط با آن آشنایی دارید؟ روز به روز بر سرعت پیشرفت هوش مصنوعی و محصولات ساخته شده بر پایه آن افزوده خواهد شد. اما روش مناسب برای تشخیص کاربرد این محصولات چیست؟

به خوبی می‌دانیم که برای برندگان تمامی مسابقات، پاداشی در نظر گرفته می‌شود. اما جایزه لوبنر پاداش کدام یک از آنهاست؟ آیا درباره این جایزه و مسابقه مربوط آن چیزی می‌دانید؟ آیا در مورد هوش مصنوعی و آزمون‌های سنجش مرتبط با آن آشنایی دارید؟ روز به روز بر سرعت پیشرفت هوش مصنوعی و محصولات ساخته شده بر پایه آن افزوده خواهد شد. اما روش مناسب برای تشخیص کاربرد این محصولات چیست؟

برای ارزیابی توانایی و سنجش هوش مصنوعی در ماشین‌ها از تست تورینگ کمک گرفته می‌شود که نام آن از پدر علم کامپیوتر، آلن تورینگ الهام گرفته شده است. این دانشمند بنام علوم کامپیوتر یک بازی قدیمی را با کمی تغییر به ابزاری برای ارزیابی میزان هوشمندی کامپیوترها تبدیل کرد. این بازی از یک پرسشگر، انسان و ماشین تشکیل شده و پرسشگر با سوالات متنی که مطرح می‌کند باید هویت طرف مقابل را حدس بزند. در ادامه به صورت کامل درباره این تست و جوایز آن توضیحاتی را ارائه خواهیم داد. 

تست تورینگ چیست؟

نام اصلی این آزمون «بازی تقلید» یا همان  Imitation Game است. در ابتدا این آزمون از یک داور، یک شرکت کننده مرد و یک شرکت کننده زن تشکیل می‌شد که هر کدام از آنها در یک اتاق جدا گانه حضور داشتند. در طول آزمون پرسشگر یا داور سوالاتی را به صورت متنی مطرح می‌کرد و در طول بازی شرکت کننده مرد باید داور را متقاعد می‌کرد که جنسیت او مذکر است. اگر شرکت کننده زن موفق می‌شد تا داور را گمراه کند که در حال صحبت کردن با یک زن است، او برنده بود. 

اما این بازی چه ارتباطی به هوش مصنوعی دارد؟ بعدها تورینگ پیشنهاد داد تا به جای یکی از شرکت کننده‌ها، یک ماشین حضور پیدا کند. در این حالت داور برای مدت پنج دقیقه به صورت متنی با دو شرکت کننده به گفتگو می‌پردازد و ماشین یا کامپیوتر باید در این مدت داور را فریب دهد که او یک انسان است. این تست بارها تکرار می‌شود و اگر داور در بیشتر از نیمی از موارد کامپیوتر را به عنوان انسان شناسایی کند، کامپیوتر برنده این مسابقه اعلام می‌شد و به آن «هوشمند» می‌گویند. آیا فکر می‌کنید تا به حال هوش مصنوعی توانسته برنده جایزه لوبنر باشد؟ 

پردازش زبان طبیعی 

یکی از مهمترین دستاوردهای هوش مصنوعی پردازش زبان طبیعی‌ست که در طول زمان پیشرفت بسیاری زیادی داشته. برای مثال می‌توان، دستیار صوتی Siri و گوگل را در این موضوع  نام برد. یکی از دلایل پیروزی کامپیوتر در این تست، توجه به موضوع پردازش زبان طبیعی است. Eliza توسط «جوزف وایزنبام» طراحی شد و توانست در این تست تورینگ موفقیت چشم گیری کسب کند.

همانطور که اشاره کردیم، علوم کامپیوتر روز به روز در حال پیشرفت است و همین امر شاید در برخی موارد کار را سخت کند. اما داده کاوی به کمک این مشکل آمده و داده‌های بزرگ و پیچیده را حل می‌کند. داده کاوی در زمینه‌های وسیعی همچون آمار، علوم کامپیوتر، یادگیری ماشین و ... دنبال می‌شود. در این میان یادگیری و داده کاوی در موضوعات یادگیری ماشین و پردازش سیگنال پیشرفت بسیاری داشته است. 

جایزه لوبنر

در ابتدا به این موضوع اشاره داشتیم که پاداش فریب دادن انسان در تست تورینگ، جایزه لوبنر است. این جایزه به نرم افزاری داده می‌شود تا بتواند در طول تست تا حد زیادی مانند یک انسان رفتار کند و به پرسش‌ها پاسخ درستی دهد. اما در طول سال‌ها تغییراتی در روند این تست اعمال شده. برای مثال در ابتدا مدت زمان گفتگو بین داور و شرکت کننده 5 دقیقه بود، اما بعد از سال 2010 این زمان به مدت 25 دقیقه افزایش پیدا کرد. 

طبیعتا این افزایش زمان تاثیر مستقیمی بر روی توانایی هوش مصنوعی برای فریب دادن داور دارد. همینطور شانس داور برای ارزیابی شرکت کنندگان بیشتر است. در این آزمون هر کامپیوتر چهار بار و توسط چهار داور مورد ارزیابی قرار می‌گیرد و آنها باید تشخیص دهند که کدام شرکت کننده ربات و کدام انسان است. امتیازهای داده شده به این صورت اعطا می‎شود: مرتب بودن پاسخ‌ها به سوالات، صحیح بودن پاسخ‌ها و در آخر منطقی و واضح بودن جملات از نظر دستوری. 

 

جالب است بدانید این جایزه متشکل از چندین جایزه مختلف می‌باشد. برای مثال؛ مدال برنز و مبلغ 4 هزار دلار به رباتی که بیشترین امتیاز را کسب کند و به ترتیب کامپیوترهایی که در رده‌های پایین‌تر قرار می‌گیرند، 1500، 1000 و 500 دلار دریافت می‌کنند. اما دو جایزه دیگر، یعنی مدال نقره و مبلغ 25000 دلار و مدال طلای لوبنر همراه با 100 هزار دلار است. تا کنون هیچ نرم افزاری نتوانست تا موفق به کسب مدال نقره و یا طلا در این مسابقات شود. 

 

2 دیدگاه:

دیدگاه خود را بیان کنید

ایمیل شما به هیچ کس نمایش داده نخواهد شد. *